Wij zijn met vakantie van zaterdag 6 juli tot en met zaterdag 20 juli. Web bestellingen worden vanaf 22 Juli uitgeleverd.
Posted in

Bluetooth versus Airplay

Posted in

Het goede nieuws is dat je waarschijnlijk al alles hebt waar we het hier over gaan hebben, het komt er alleen op aan te weten welke methode het beste is om te gebruiken die al op je smartphone aanwezig is.

Terwijl vinylplaten nog steeds in de verkoop stijgen, groeit aan de andere kant van de medaille, muziekstreaming, met sprongen vooruit. Het is gewoon zo cool om toegang te hebben tot miljoenen nummers in je hand, waardoor je kunt luisteren naar wat je maar wilt, wanneer je maar wilt. Eén duidelijk voordeel dat we zullen zien van AI in de streamingwereld is dat het beter in staat zal zijn om het soort muziek dat je leuk vindt te achterhalen en nieuwe artiesten voor te stellen.

Stel dat je een nieuw nummer van je favoriete band wilt horen op je set actieve speakers die je zojuist hebt geüpgraded. Wat is dan de beste manier om de muziek van je telefoon naar die speakers te krijgen? In dit artikel geven we je de voor- en nadelen van alle mogelijke manieren.

Het kan zijn dat je speakers of systeem niet beschikken over alle technologieën om muziek te ontvangen, maar tenminste na het lezen van dit artikel, weet je welke het beste zijn om te gebruiken en compatibel zijn met je apparatuur.

Bluetooth

Gemak
Bluetooth is verreweg de bekendste en meest gebruikte van alle audiotransmissietechnologieën. Het enige wat je hoeft te doen is je apparaat in een lijst te vinden en eraan te koppelen. Dit omvat meestal een eenmalig koppelingsproces, maar zodra je het hebt gedaan, zal het apparaat altijd in de lijst van je apparaten verschijnen. Bluetooth wordt de hele tijd gebruikt om koptelefoons te koppelen met smartphones en tablets. En in die gevallen is het waarschijnlijk de enige manier om draadloos muziek naar ze te sturen. Je slimme speaker, actieve speakers of streamingcomponent hebben waarschijnlijk ook Bluetooth voor een eenvoudige verbinding.

Omdat Bluetooth niet afhankelijk is van je wifi-netwerk, is het ook erg handig wanneer er geen netwerkverbinding is. Je kunt bijvoorbeeld je draagbare muziekspeaker op een camping hebben zonder service, maar nog steeds Bluetooth gebruiken om muziek naar je speaker vanaf je smartphone te sturen.

Meerdere apparaten
Bluetooth zal ook meerdere apparaten ondersteunen die het signaal ontvangen, maar hoe goed dit werkt, hangt af van je smartphone. Dit speelt een rol als je meer dan één Bluetooth-speaker in je huis hebt en muziek in meer dan één kamer wilt of misschien je muziek wilt delen met een vriend in de buurt die Bluetooth-koptelefoons draagt. Als je een iPhone hebt, ben je beperkt tot één verbinding via Bluetooth, terwijl Android-telefoons variëren van 2-5.

Bereik
Bluetooth heeft wel een bereikbeperking, maar voor de meeste telefoons kan het tot 100 voet uit de buurt zijn, dus het is onwaarschijnlijk dat je een bereikprobleem tegenkomt, tenzij je buiten bent.

Zoals je waarschijnlijk al weet, is Bluetooth super eenvoudig en wordt het veel ondersteund.

Audiokwaliteit

In eerste instantie stond Bluetooth bekend om een minder dan ideale audiokwaliteit, omdat het signaal behoorlijk gecomprimeerd was. Qualcomm, de mensen achter Bluetooth, blijven steeds nieuwe en verbeterde versies ontwikkelen, waarbij de nieuwste aptX™ Lossless is. Deze nieuwste codec ondersteunt 96 kHz, hoewel de bitrate dynamisch zal schalen van 279 kbps tot 860 kbps. Maar het echt geweldige kenmerk is de verliesvrije overdracht op CD-kwaliteit of 16bit/44.1 kHz via klassieke Bluetooth. De bitrate zal schalen tussen 1100 kbps en 1200 kbps, wat iets lager is dan CD-kwaliteitsbestanden 1411 kbps, maar Qualcomm heeft zijn magie toegepast om ervoor te zorgen dat er geen data verloren gaat wanneer audio wordt gecodeerd en gedecodeerd met AptX Lossless. Hoewel dit best gaaf is en een enorme prestatie voor Qualcomm, ondersteunen de apparaten die dit ondersteunen zeer beperkt. Hopelijk wordt dit in de toekomst meer standaard, maar op dit moment zien we dat de meeste apparaten nog steeds AptX HD en AptX Adaptive gebruiken, die meer gecomprimeerd zijn en beperkt zijn in hun stroom. Hoewel deze bij lange na niet voldoende zijn om de volledige CD-kwaliteit te repliceren, laat staan hoogwaardige audio, kunnen deze prima zijn voor de meeste draagbare luidsprekers, koptelefoons en veel actieve speakers.

AirPlay 1 en AirPlay 2

Gemak
Apple introduceerde AirPlay 1 al in 2010 en AirPlay 2 kwam uit in 2018, met als grote voordeel de ondersteuning van meer dan één apparaat tegelijk. Beide versies gebruiken uw WiFi-netwerk, dus overal waar u zich binnen bereik bevindt, zou het moeten werken. Als u een iPhone heeft, is het streamen van muziek naar compatibele apparaten meestal eenvoudig, u hoeft alleen op het AirPlay-pictogram te tikken en al uw compatibele apparaten zullen verschijnen. Een nadeel is dat u soms een code moet invoeren om verbinding te maken met een apparaat. Een behoorlijk coole voorziening is dat als u een Apple TV hebt aangesloten op uw audiosysteem via HDMI, als u voor de Apple TV kiest, deze het systeem zal inschakelen en de juiste ingang zal selecteren. Voor iPhone-gebruikers is AirPlay een zeer eenvoudige manier om te gaan. Android-gebruikers zijn er enigszins van uitgesloten, maar er zijn enkele apps van derden die u kunt kopen waarmee Android-telefoons Airplay kunnen gebruiken om muziek naar Apple-speakers of koptelefoons te sturen.

Meerdere apparaten
Aangezien AirPlay afhankelijk is van uw draadloze netwerk, kan het aantal apparaten waarnaar u kunt streamen afhankelijk zijn van de stabiliteit van uw netwerk. Voor de meeste mensen zouden 2-3 geen probleem moeten zijn, maar u kunt beperkingen hebben boven de 4. We hebben een groot huis getest met een geweldig netwerk en hebben tot 6 apparaten getest zonder problemen. Natuurlijk zou u in een gemiddeld huis waarschijnlijk die limiet toch niet bereiken.

Bereik
Zoals we eerder al zeiden, is het bereik van Airplay beperkt tot uw wifi-netwerk, dus voor draagbare speakers die u buiten wilt gebruiken, wilt u waarschijnlijk teruggaan naar Bluetooth.

Audiokwaliteit
Hier wordt het echt interessant. Airplay kan verliesvrije audio op CD-kwaliteit leveren, maar het hangt van een paar dingen af. Tijdens onze tests en onderzoek voor dit artikel enkele maanden geleden, ontdekten we dat sommige muziekdiensten AirPlay 1 gebruiken en sommige AirPlay 2 gebruiken. Bijvoorbeeld, Spotify en Qobuz gebruiken AirPlay 1 en Tidal gebruikt AirPlay 2. Een iPhone zal AirPlay 2 gebruiken om het signaal te versturen, en sommige ontvangende apparaten kunnen AirPlay 1 of AirPlay 2 gebruiken om het signaal te ontvangen. Als alle 3 AirPlay 2 gebruiken, krijgt u geen streaming van CD-kwaliteit, maar met een van de andere combinaties wel.

Houd wel in gedachten in gedachten dat hoewel AirPlay beter kan klinken dan Bluetooth, het signaal nog steeds door de elektronica in uw telefoon gaat voordat het naar uw muziekapparaat gaat.

Chromecast

Gemak
Chromecast is ontwikkeld door Google en heeft vele voordelen. Het is breed verkrijgbaar en kan worden gebruikt op zowel Apple als Android smartphones. Chromecast maakt gebruik van jouw Wi-Fi netwerk om commando’s te verzenden, maar het is aanzienlijk anders dan AirPlay, omdat met Chromecast alleen de stroom wordt gericht. Met andere woorden, Chromecast vertelt slechts jouw apparaat om je gevraagde muziekcontent rechtstreeks vanaf de servers van de contentprovider via jouw netwerk op te halen en het signaal gaat nooit via jouw telefoon. En je vindt een breed scala aan audio-producten die compatibel zijn met Chromecast, maar waarschijnlijk zijn er op dit moment meer die enkel AirPlay hebben.

Meerdere apparaten
Er lijkt geen limiet te zijn aan het aantal apparaten waarnaar je muziek kunt streamen met Chromecast. Natuurlijk moet jouw netwerk nog steeds in staat zijn om al die streams te verwerken, dus net als bij Airplay kan het afhankelijk zijn van het netwerk.

Bereik
Net als bij Airplay maakt Chromecast gebruik van jouw thuisnetwerk en kan communiceren met apparaten binnen bereik.

Audiokwaliteit
Wij denken dat Chromecast hier technisch gezien wint, omdat het 24/96 kan ondersteunen en de muziek niet via jouw telefoon verstuurt. Echter, we denken dat je waarschijnlijk een erg goede set speakers nodig hebt om de verschillen tussen een CD-kwaliteit AirPlay stream en Chromecast te onderscheiden. Maar, alleen al voor de zekerheid, als jouw systeem Chromecast ondersteunt, waarom zou je dan niet Chromecast gebruiken in plaats van AirPlay? Onze favoriete muziek-app, Qobuz, ondersteunt beide, maar het is één klik minder om Chromecast te gebruiken en net als AirPlay zal het apparaat dat je het naar verzendt “wakker worden”.

Andere opties
Nou, als je tot hier bent gekomen, geef je waarschijnlijk om de kwaliteit van jouw audio. Bijna alle losse audio-onderdelen met ingebouwde streaming hebben hun eigen app waarmee je de unit kunt bedienen. Wij vinden dit de allerbeste manier om te gaan als jouw streamer is ingesteld om de muziekstreamingservice die je leuk vindt te gebruiken. Op deze manier werkt de app als Chromecast, waar het je streamer vertelt om het signaal te ontvangen. En de enige beperking is de streamer zelf. Als jouw apparaat 24/192 ondersteunt, kun je gemakkelijk hi-res audio streamen, wat je voorbij de limiet van Chromecast brengt. Het is mogelijk dat jouw apparaat de muziekservice die je leuk vindt niet ondersteunt en in dat geval zou je terug moeten vallen op Chromecast of AirPlay om het te gebruiken.

Er zijn twee andere opties die vergelijkbaar zijn met Chromecast van twee populaire diensten. Deze worden Tidal-Connect en Spotify-Connect genoemd. Beide werken net als Chromecast, maar in het geval van Tidal-Connect kun je genieten van 24/192 hi-res audio en Tidal MQA als je dat wilt en nog steeds de Tidal app gebruiken.

En we hopen zeker dat Spotify op een dag hun optie voor hoogwaardig streamen onthult waar ze sinds 2021 over praten. Als ‘s werelds populairste streamingservice, zou het gaaf zijn om te zien dat dit uitkomt, vooral omdat ze al hun Connect-methode beschikbaar hebben.

Conclusies

De methode die je kiest zal waarschijnlijk afhangen van wat het handigst is voor jou en de kwaliteit van jouw audio-apparatuur. Als je een paar eenvoudige actieve luidsprekers hebt, is Bluetooth misschien voldoende, maar we zouden aanraden op zijn minst te testen met Airplay of Chromecast.

Maar voor degenen onder jullie met high-end losse muziekstreamers van bijvoorbeeld Gold Note, Eversolo, HiFi Rose, Naim en vele anderen, raden we je ten zeerste aan de app voor jouw apparaat te gebruiken, aangezien dat je het beste hoogwaardige geluid zal geven en in sommige gevallen misschien de enige manier is om 24/192 hi-res audio naar het apparaat te krijgen.”

Wiim Pro streamer
Bluetooth versus Airplay

WiiM Pro streamer

TOP
Winkelwagen 0