Wij zijn met vakantie van zaterdag 6 juli tot en met zaterdag 20 juli. Web bestellingen worden vanaf 22 Juli uitgeleverd.
Posted in

Draaitafelcartridges

Posted in

Draaitafelcartridges uitgelegd: 

Draaitafelcartridges zijn misschien wel een van de belangrijkste kenmerken van een platenspeler. Ze omvatten het punt waarop de naald direct contact maakt met de plaat en relais dat geluid door je hele opstelling. Dit artikel is bedoeld om u een beetje uit te leggen wat cartridges zijn, hoe ze werken en de verschillende soorten die u op de markt kunt krijgen.

Laten we beginnen met de basis. Draaitafelcartridges (of phono-cartridges) worden aan het uiteinde van de toonarm van uw platenspeler gemonteerd. Deze cartridge bevat een naald (stylus) die, wanneer deze op een vinylplaat wordt neergelaten, de modulaties op de groef van de plaat leest. Deze informatie wordt vervolgens verzonden via een elektrische stroom die vervolgens wordt versterkt via uw platenspeler en als geluid wordt weergegeven via uw luidsprekers. Vrij eenvoudig, hè?

Om dit allemaal te laten werken, hebben draaitafelcartridges een paar componenten nodig die naadloos samenwerken. Het onderstaande diagram geeft u een goed idee van hoe ze eruit zien.

Platenspeler Cartridge Diagram

De body

Dit herbergt alle cartridge-componenten en is meestal gemaakt van plastic. Het bevat ook de headshell-bevestiging, zodat u uw cartridge op de toonarm/headshell zelf kunt aansluiten.

De naaldhouder bevindt zich aan het uiteinde van uw toonarm en kan worden gevormd als onderdeel van de toonarm of worden verwijderd. Verwijderbare headshells maken het gemakkelijker om uw element in te stellen, maar sommige mensen vinden alles-in-een-tonearm-headshells beter.

Er zijn hoofdzakelijk drie soorten bevestigingen op een cartridgebehuizing die aan de headshell van uw platenspeler worden bevestigd:

Standaard/halve inch montage

Dit is het meest voorkomende type montage. De cartridge is bevestigd aan de headshell van de toonarm via twee schroeven die door de headshell naar beneden gaan en in de cartridge om deze op zijn plaats te houden.

P-bevestiging

Voor een cartridge met P-bevestiging kan de cartridge rechtstreeks in de naaldhouder worden gestoken, die vervolgens wordt vastgezet met een enkele schroef die rechtstreeks door het uiteinde van de toonarm gaat. Cartridges die P-mounts gebruiken, zijn over het algemeen dunner en langer.

Universeel

Dit kan worden gebruikt op zowel standaard- als P-gemonteerde toonarmen, met behulp van een adapter als interface tussen de twee.

Stylus (naald)

De stylus (of naald) is waar de magie begint. Zoals eerder vermeld, leest de stylus de informatie uit de groeven in een plaat en verzendt deze via uw cartridge en systeemconfiguratie. Styli zijn gemaakt van diamant – een van de hardste materialen die er zijn. Dit betekent dat ze niet te veel zullen verslechteren door de druk die erop wordt uitgeoefend wanneer ze de informatie lezen die is opgeslagen in de groeven van een plaat.

Er zijn over het algemeen drie soorten styluspunten waarnaar de diamant is gevormd, zodat deze een record kan lezen:

Stylustips

Bolvormige (conische) styluspuntDe meest voorkomende vorm van styluspunt en meestal de goedkoopste. Het is het gemakkelijkst te vervaardigen, maar betekent ook dat het het minste contact met de platengroeven veroorzaakt. Dit leidt ertoe dat de stylus minder informatie oppikt en meer druk uitoefent op de delen van de groef die ze wel raken, wat mogelijk een snellere slijtage van uw plaat betekent.

Elliptische styluspuntDeze tips hebben een kleinere diameter en zijn meestal gepolijst, waardoor de groeven beter kunnen worden gevolgd. Dit betekent dat er meer informatie wordt opgepikt en er minder druk wordt uitgeoefend op een specifieke plek binnen die groeven. Deze zijn duurder, maar meestal nog steeds in een betaalbare prijsklasse.

Fijne lijn styluspuntDit zijn de duurste vorm van styluspunten, meestal gebruikt op high-end setups, die een aardige cent kosten. Deze bestaan ​​uit een hooggepolijste punt met een vorm die het mogelijk maakt om contact te maken met het grootste deel van de groef van de plaat. Dit betekent dat Fine-Line-tips de meeste informatie oppikken terwijl ze de minste druk uitoefenen.

Cantilever en ophanging

Dit zijn vitale onderdelen van draaitafelcartridges die de beweging van de naald op de groef lezen en deze beweging overbrengen op de magneet en draadspoelen (hierna besproken). De stylus zit aan het uiteinde van de cantilever, wat meestal een lange, dunne staaf is. Wanneer de stylus de groeven van de plaat leest, beweegt dit op zijn beurt de cantilever die intern kan worden bestuurd door een ophangsysteem.

Ortofon
Een Ortofon cartridge afgebeeld.

Magneet- en draadspoelen

Deze twee componenten van uw cartridge zijn van vitaal belang om alles te laten werken en om de fysieke beweging die wordt gecreëerd door de stylus op de groeven om te zetten in een elektrische stroom die in uw systeem wordt gevoerd. Er zijn twee soorten cartridges die deze twee componenten op een andere manier gebruiken, die nu worden uitgelegd:

Bewegende Magneet Draaitafel Cartridges (MM)Bij een MM cartridge bewegen de bewegingen die worden gecreëerd door de stylus die de grammofoonplaten leest, langs de cantilever. Omdat de bewegingen worden gecontroleerd door het interne ophangsysteem, is er een magneet bevestigd aan het uiteinde van de cantilever, dus wanneer de stylus beweegt, beweegt de magneet ook. De beweging en stroom van de magneet werken vervolgens samen met fijne draadspoelen die dicht in de patroon zijn geplaatst, waardoor een spanning wordt opgewekt. Dit creëert een elektrische stroom die vervolgens via uw toonarm naar de rest van uw systeem wordt geleid met behulp van de aangesloten draden. Deze stroom wordt vervolgens versterkt en creëert uiteindelijk de geluidsuitvoer die uiteindelijk uit uw luidsprekers komt.

Moving Coil Draaitafel Cartridges (MC)Moving Coil-cartridges werken op een vergelijkbare manier, maar de rol van de magneet en de spoel is in feite omgekeerd. Voor dit type cartridges bewegen de draadspoelen in plaats van dat de magneet beweegt wanneer de stylus de groeven leest. Dit wordt gezien als een effectievere en efficiëntere manier om de beweging om te zetten in een elektrisch signaal, waarbij de draadspoelen lichter zijn dan de magneet en daardoor een meer vloeiende beweging mogelijk maken. Het elektrische signaal voor MC-cartridges wordt op dezelfde manier naar de rest van je set-up gestuurd als een MM-cartridge. Moving Coil-cartridges zijn meestal duurder dan Moving Magnet-cartridges omdat ze een delicater en nauwkeuriger fabricageproces vereisen.

 

Dit is hoe uw cartridge werkt!

TOP
Winkelwagen 0