Wij zijn met vakantie van zaterdag 6 juli tot en met zaterdag 20 juli. Web bestellingen worden vanaf 22 Juli uitgeleverd.
Posted in

Digitaal Analoog Converter

MX-dac
Posted in

Wat is een Digitaal Analoog Converter?

Een DAC of Digital Analog Converter is een converter die digitale signalen omzet in analoge signalen voor luisteren via luidsprekers of bijvoorbeeld via een hoofdtelefoon. Zoals u weet, komt de muziek waar we tegenwoordig naar luisteren meestal in een digitaal formaat.

Wat is een DAC en waar dient het voor? De DAC is verantwoordelijk voor het verstrekken van de nodige informatie aan de hoofdtelefoon of luidsprekers die dezelfde digitale informatie transformeren / coderen van “enen” en “nullen” naar golven.

DAC en ADC verklarend beeld

We beseffen het misschien niet, maar de meesten van ons gebruiken thuis een soort digitaal-naar-analoog audio-omzetter. Ze zijn ingebouwd in computers, tablets en smartphones . Het is een fundamenteel onderdeel van het luisteren naar digitale muziek, omdat het digitale informatie omzet in de analoge signalen die het menselijk oor nodig heeft om ze waar te nemen.

Elk apparaat dat als bron van digitaal geluid fungeert, of het nu een cd- of Bluray-speler, gameconsoles of draagbare audioapparatuur is, heeft een DAC-converter nodig.

Traditionele versterkers versterken niet digitaal, luidsprekers spelen niet digitaal en onze oren luisteren ook niet digitaal: ze hebben analoge golven nodig . Zonder DAC is onze muziekcollectie niet meer dan een verzameling nullen en enen .

De geluiden die we in ons dagelijks leven horen, zoals verkeer, stemmen van mensen, enz., worden overgedragen in de vorm van geluidsgolven, die door de lucht naar onze oren gaan in een analoog signaal. Analoge opnames werden verzameld op vinylplaten en cassettes, maar ongewenste ruis en de kwetsbaarheid van het formaat maakten plaats voor de intrede van cd’s, waarmee de digitale revolutie aan het einde van de 20e eeuw begon.

U moet weten dat digitale audio heel anders is dan analoge audio. Digitale bestanden hebben meestal de vorm van Pulse Code Modulation ( PCM ) en worden gemaakt door met regelmatige tussenpozen de amplitude van het analoge muzieksignaal te meten.

De amplitudewaarde wordt weergegeven als binaire getallen en de lengte van de getallen wordt gewoonlijk bitdiepte genoemd . De tijd van de meetintervallen staat bekend als de bemonsteringsfrequentie .

Digitale audio-informatie kan op verschillende manieren worden opgenomen. samplefrequenties De audio-DAC’s, bitdieptes, codes en formaten, maar ongeacht de verschillen wordt het werk gedaan door een audio-DAC, die de binaire informatie zo goed mogelijk vertaalt om de originele analoge opname te herstellen.

Wanneer is een externe digitaal-naar-analoog-converter vereist?

Als elk apparaat dat audio afspeelt een interne digitaal-naar-analoog audio-omzetter heeft, waarom wil ik dan een externe? Wat er gebeurt, is dat we het hebben over geluidskwaliteit, niet of het klinkt of niet. Een externe DAC-converter kan de helderheid van het geluid exponentieel verbeteren .

 

Over het algemeen heeft een HiFi DAC een betere geluidskwaliteit . Het genereert minder ruis of vervorming in vergelijking met die van lagere kwaliteit. Hoe goed het geluid wordt, is recht evenredig met het geld dat je investeert, althans wat DAC- types betreft.

MX-dac
Musical Fidelity MX-dac

Audio-DAC-typen zetten een eindig abstract getal (meestal een vast binair getal) om in een fysieke grootheid (zoals spanning). Een ideale DAC zet de abstracte getallen om in een conceptuele reeks pulsen die vervolgens worden verwerkt door een reconstructiefilter, waarbij een vorm van interpolatie wordt gebruikt om de informatie tussen pulsen in te vullen.

Een audio-DAC kan het oorspronkelijke signaal reconstrueren zolang het de benodigde bandbreedte heeft om de bewerking uit te voeren. Aan de andere kant werkt een conventionele praktische DAC de analoge spanning bij met regelmatige bemonsteringsintervallen, die worden geïnterpoleerd door het reconstructiefilter.

Het is waar dat elke digitale audioapparatuur een DAC-converter vereist. Dat gezegd hebbende, niet alle typen digitaal-naar-analoog converters zijn gemaakt met dezelfde kwaliteit. Sommige ondersteunen bijvoorbeeld de informatie in bepaalde audiobestanden mogelijk niet. Converters van mindere kwaliteit kunnen tijdens het afspelen ongewenste ruis veroorzaken, evenals vervormingen en jitters .

Een Jitter is zoiets als een digitale fout met tijd of timing. Timing is essentieel voor digitale muziek. Deze problemen, veroorzaakt door slechte DAC-circuits, genereren de noodzaak om externe circuits te gebruiken om het geluid te verbeteren bij het gebruik van computers of andere digitale apparaten.

Om te profiteren van een DAC-converter moeten we natuurlijk goede audioformaten gebruiken . We kunnen geen wonderen krijgen bij het afspelen van een sterk gecomprimeerde MP3, zoals in 128 Kbps. We zien de beste resultaten wanneer de DAC werkt met CD-kwaliteit of hoger, die goed is gecompileerd in formaten zoals FLAC, WAV of ALAC (Mac), evenals lossless PCM- of zelfs DSD -formaten.

TOP
Winkelwagen 0